Избор на подходяща дограма

 

Каква дограма да изберем – ПВЦ или алуминиева, зависи от мястото, на което ще бъде монтирана. За жилищните помещения, специалистите препоръчват да се предпочете ПВЦ системата.

Въпреки, че площта на профила е едва около 15-20% от целия прозорец, поливинилхлоридът, от който е изработен, е с по-нисък коефициент на топлопроводимост.  Освен това, важно за стабилността и устойчивостта е и дебелината на профила. Основните размери ПВЦ системи са клас „А“ с дебелина 2.8-3.0 мм и клас „Б“ с дебелина 2.0-2.5 мм.

Стабилността на ПВЦ системата и устойчивостта й на климатичните промени, зависи и от металната армировка /усилител/, която се влага в профила. Най-често се използва т.нар. „накатен“ усилител с дебелина под  1.0 мм, но за предпочитане е армировка с по-голяма дебелина – 1.2-1.5 мм.

Избор на подходяща дограмаОт изключително значение за дограмата е и стъклопакетът, тъй като заема около 80-85% от площта на прозореца. Той може да бъде с обикновено /бяло/ стъкло или със специално /КА, всесезонно/ стъкло с различна дебелина, а наличието на аргон допълнително ще подобри качествата му. Енергоспестяващите свойства зависят и от броя на камерите –  еднокамерен, двукамерен и трикаремерен стъклопакет. /виж тук/

Сигурността и надеждността на дограмата зависят и от нейните заключващи механизми, дръжки, панти и др. Качественият обков поддържа безпроблемното функциониране на вратите и прозорците и осигурява дълъг живот на експлоатация. Изключително важно е, той да е регулируем, тъй като дори след години, позволява да бъде извършен реглаж и да се възстанови първоначалното му гладко функциониране. Видът на отваряне /едноосно, двуосно/ е въпрос на функционалност, но двуосното отваряне предлага по-голямо удобство. За по-голяма сигурност, особено на ниските етажи, се предпочита т.нар. противовзломен /секюрити/ обков като разликата в цената не е голяма, а се постига нива на защита отговарящи на Европейските стандарти RC 1 и RC 2. Има и производители, например WINKHAUS, които стандартно предлагат секюрити обкови, а не като допълнителен аксесоар по желание на клиента. /виж тук/

Избор на подходяща дограма

Професионалното монтиране на дограмата е от изключително значение за нейното правилно и дълготрайно функциониране –  енергийна ефективност, шумоизолация, топлоизолация. Недопустомо е тя да се укрепва само с полиуретанова пяна, а е необходима и добра нивелация на рамката, специални винтове, дюбели и др. По-голямата част от фирмите, предлагат и цялостна услуга – сваляне на старата дограма, монтиране на новата, шпакловане, измазване и т.н., което е личен избор на всеки клиент.

ПВЦ дограмата е дългосрочна, енергийно ефективна и с ниска себестойност инвестиция за Вашия дом. Материалът й е мек и гъвкав и допринася за по-лесна изработка, монтаж и поддръжка. Освен това, ПВЦ дограмата кондензира влага по-трудно като осигурява добра шумо- и топлоизолация. За по-голяма сигурност – може да се монтира и обков с многоточкото заключване.

При избора на дограма, трябва се има предвид и дали тя е със СЕ маркировка. Това означава, че е произведена по всички законови изисквания и отговаря на европейските стандарти за качество.

Полезна информация за правилната експлоатация на Вашата дограма, можете да откриете тук.