Външни ролетни щори

В условията на криза и ниски бюджети на домакинствата, интересът към средствата за енергийна ефективност на сградите не намалява. Изграждането на енергоспестяващи прозоречни системи се превръща в приоритет, тъй като процентът на загубите на топлина през прозорците е доста висок – от 15 до 60%.

Освен монтиране на врати и прозорци с добри изолационни характеристики и нисък коефициент на топлопренасяне, външните ролетни щори също са метод за запазване на комфортния климат в помещението. Предимствата им са:

 • Намаляват загубата на топлина през зимата;
 • Защитават от слънцето през лятото;
 • Предпазват от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи върху настилките и обзавеждането ;
 • Предпазват от вятър и други атмосферни влияния;
 • Повишават сигурността и неприкосновеността на дома;
 • Удължават живота на дограмата;
 • Елиминират конденза върху вътрешната повърхност на стъклото.

Термографските снимки на прозорци с и без ролетни щори, направени през зимния период, ясно показват процеса на загуба на топлина: 

Външните ролетни щори – стилна визия на дома

Фиг.1 – Прозорец без ролетни щори – оранжево-червеният цвят показва, че има процес на загуба на топлина;
Фиг.2 – Прозорец с ролетни щори – синият цвят показва, че липсва топлопреминаване.                                                                                                               

Характеристики на външните ролетни щори:

 1. Ламели – те са алуминиеви или ПВЦ с различни размери и богата цветова гама, вкл. и имитация на дърво. За повишаване на изолациионното им свойство, могат да бъдат запълнени с полиуретанова пяна.
 2. Кутии – те са с различни размери /овални, правоъгълни, безшевни, скосени/, изработени от различни материали, с полиуретанов пълнеж и/или с вградена ролетна мрежа. Детайлите се съобразяват с личните предпочитания, пространството и архитектурата на сградата.
 3. Цветове – имат богата цветова гама по системата RAL /система за описание на цветове, разработена в Германия през 1927 г. и намираща приложение в цял свят/. Правилният избор на цвят, придава хармоничен завършек на цялостната визия на сградата.
 4. Защита от насекоми – според предпочитанията на всеки, могат да бъдат или не с интегрирара защита от насекоми. Препоръчва се да имат, за да се проветряват помещенията като едновременно са защитени от комари, мухи и др.

Външни ролетни щори

Управление на външните ролетни щори:

 • Ръчно задвижване – осъществява се чрез табакери с плосък или кръгъл ширит /въже/ или манивела. Снабдени са с пружина и контриращо устройство, за да може ширитът да е прибран в табакерата. Не се препоръчва за големи по площ ролетни щори.
 • Автоматично задвижване – осъществява се с електромотор с помощта на бутон или дистанционно управление. При затворено положение, ролетните щори се заключват автоматично, а автоматиката на мотора възпрепятства отварянето им ръчно и така се осигурява висока степен на защита.
 • Соларно задвижване – не изисква допълнително окабеляване или пробиване на стените и дограмите, тъй като захранването е от слънчевата енергия. Възможностите на напълно заредената соларна батерия са до 100 спускания и вдигания на ролетната щора. Този начин на задвижване се препоръчва за покривни прозорци.
 • Системи за централно управление – контролират слънцезащитата като едновременно командват спускане и вдигане на ролетните щори на цяла сграда.
 • Задвижване с таймер – дава възможност да се програмира седмично и месечно, а щорите се вдигат/спускат на определен интервал от време дори и при отстъствие. Така се имитира и присъствие, а домът се предпазва допълнително от злоумишлени действия.
 • Интегрирани сензори за метеорологични условия – преобразуват параметрите на средата и подават сигнал към система за автоматизирано управление. Щорите се вдигат/спускат при лоши климатични условия, според предварително зададени стойности и домът остава защитен от капризите на времето.

Външни ролетни щори

Препоръчва се ролетните системи да се предвидят още на етап проектиране на сградата, защото кутиите се вграждат и монтират в комплект с дограмата – така се предотвратява прекормерното намаляване на светлия отвор на прозореца. При вече готови сгради – те се монтират непосредствено върху дограмата или на допълнителни профили в нишата на прозореца или на стената. Всички видове външни ролетни щори, могат допълнително да се оборудват с интелигентни системи за управление и контрол, дори и след като са монтирани.

Външните ролетни щори, предлагани от dogramite.bg, отговарят на всички изисквания за ефективност и безопасност и на стандарт за качество EN 13659:2009-01 „Външни щори – технически изисквания, включително безопасност“, разработен от Европейския комитет по стандартизация /CEN/ и валиден за всички страни от Европейския съюз.